Filmski portret Petra Musevskega: PERO 12. julija ob 21.00 v Letnem kinu Minoriti

Ganljiv, globok, izjemen portret Petra Musevskega pod taktirko režiserja, s katerim je posnel kar osem celovečercev in želel posneti še devetega – preden se je zgodil marec 2020. Damjan Kozole, številni soigralci in soigralke se v filmu poklanjajo filmski legendi na najboljši možen način – da iskreno spregovorijo o tistem, o čemer je najtežje spregovoriti …

»Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še 6 filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB-ju ima 55 naslovov, prejel je srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade; filmi, v katerih je igral, so se predstavili na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njemu in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem filma sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ne odhaja samo prijatelj, ampak izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli.«
- Damjan Kozole, režiser
 
»Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju.«
- Peter Musevski (1965 – 2020)
 
Projekciji sledi pogovor s članoma in članico Društva slovenskih režiserjev in režiserk: Damjanom Kozoletom, Uršo Menart in Matjažem Ivanišinom.
 
V primeru neugodnih vremenskih razmer se projekcija lahko prestavi na nadomestni termin ob nedeljah ob 21. uri. Na spletni strani, facebook strani in instagramu bomo najkasneje 4 ure pred projekcijo obveščali o morebitnih spremembah. Pridržujemo si pravico do spremembe programa.
In case of a bad weather forecast the screenings can be moved to Sundays at 9 PM. We will inform You about any possible changes in the program at least 4 hours up front on our web and facebook page and our instagram account.
***
Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=b08DeDqo3sY

Podatki o filmu:
PERO
Damjan Kozole / Slovenija, 2023, 98 min / slovenščina z ang. podnapisi
Režiser in scenarist: Damjan Kozole
Direktor fotografije: Sašo Štih
Asistentka režiserja: Mojca Madon
Montažer: Matic Drakulić
Oblikovalec zvoka: Julij Zornik
Snemalec zvoka: Igor Iskra
Producentka: Zala Opara
Producent: Danijel Hočevar
Igralci/igralke: Primož Pirnat, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Pia Zemljič, Jurij Drevenšek, Liza Marijina, Nina Ivanišin, Marjuta Slamič, Nataša Burger, Nataša Barbara Gračner, Nina Rakovec, Blaž Setnikar, Tina Ščavničar.
Produkcija: Vertigo
V koprodukciji z: RTV Slovenija
V sodelovanju z: 001, Korektif, Viba film
Finančna podpora Slovenski filmski center

Prizorišče / Location: Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor / Open Air Auditorium of Maribor Puppet Theatre.
Naslov / Address: Vojašniški trg (Square) 2a, Maribor.
Več informacij na / More: https://www.minoriti.si/dogodki/pero
Vstopnina / Entry fee: 6 €.
Prodaja / Tickets: blagajna na prizorišču se odpre 1 uro pred pričetkom projekcij v avditoriju na Minoritih / at the location in Minoriti 1 hour before start of any screening.

Organizatorji: Društvo za razvoj filmske kulture, Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti
Sponzorji / donatorji: VBO, Pressclipping, Merel, 100 kvadratov, Kefirko, Arzenškov Hram
Generalni medijski pokrovitelj: Večer
S podporo: Mestne občine Maribor, Ministrstva za kulturo
Partnerji: DSR - Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, Europlakat